کیومرث اعظمی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: هر ساله بر اساس تعداد شاخصههای ارزشیابی و پروندههایی که در حوزههای مختلف میراث فرهنگی تهیه میشود و در سال جاری در بخش آثار تاریخی هفت اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
وی افزود: آثار تاریخی به ثبت رسیده در سال جاری شامل مسجد خضر زنده پاوه، مسجد شهر نودشه، مسجد روستای گلال، گورستان پارتی طاق بستان، محوطه پیش از تاریخی ۲ کل طاق بستان و نقش برجسته هزاره سومی ازگله ثلاث باباجانی است.
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه تصریح کرد: میراث فرهنگی در چهار حوزه میراث غیرمنقول یا تاریخی، میراث منقول، میراث طبیعی و میراث ناملموس (معنوی) اقدام به ثبت آثار میکند که در هر حوزه پروندههای ثبت، توسط کارشناسان هر حوزه و یا توسط ارائهدهندگان حقیقی یا حقوقی تهیه و برای ثبت نهایی به شورای وزارتخانه ارائه میشود.
اعظمی بیان کرد: در فهرست آثار منقول تاریخی، آثاری مثل قاپیشاه نجف مسجد عمادالدوله کرمانشاه و ۱۲ عدد تابلو پشت شیشه متعلق به مسجد حاج اکبرپور به فهرست آثار ملی استان کرمانشاه اضافه شد.
وی گفت: در بخش آثار معنوی یا ناملموس که شامل آداب و رسوم، بازیها، نحوه تهیه و پخته غذاها است در سال جاری ۱۰ اثر که هشت اثر از آن در حوزه غذاهای استان کرمانشاه در فهرست آثار ملی قرار گرفتند.
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه با اشاره به غذاهای استان کرمانشاه که در حوزه آثار معنوی ثبت ملی شدهاند، افزود: مهارت تهیه و پخت کرفیله، نان تفتان، شکر لمه، برنج و هلیره، گنمه شیر، نان تیری و سوختی از آثار معنوی و ناملموس ثبت ملی بوده که مربوط به شهرستانهای کنگاور، صحنه، پاوه، دالاهو، سرپلذهاب، قصرشیرین و ثلاث باباجانی هستند.
اعظمی خاطرنشان کرد: برخی از آثار معنوی به علت اشتراکات فرهنگی در گستره ملی به ثبت میرسد که در سال جاری، روش تهیه و پخت دلمه برگ مو به پیشنهاد استان آذربایجان غربی با عنوان یارپاق دولماسی و برگردان فارسی آن به ثبت رسید که استان کرمانشاه نیز در زیر مجموعه آن قرار گرفت.
وی در خصوص پروندههای ثبت آثار ملی شده در حوزه طبیعی در سال ۱۴۰۰ اشاره و افزود: تعداد ۱۰ پرونده تکمیل و به شورای وزارتخانه ارسال شده و در صورت ثبت اطلاعرسانی میشود.
معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه با اشاره به اهمیت پروندههای ثبت ملی شده، گفت: در بخش آثار تاریخی عمدتاً تمرکز بر روی آثار ارزشمند و در خطر آسیب است اما در بخشهای معنوی یا ناملموس به پراکندگی این آئین در گستره استانی توجه بیشتری میشود که از هر منطقه یا شهرستان دارای آثار، به ثبت رسیده و در واقع هر کدام ارزش خاص خود را دارد.
اعظمی بیان کرد: برای سال ۱۴۰۱ در تمام حوزههای چهارگانه از هم اکنون پروندههایی در دست تهیه است و بر اساس اعلام تعداد توسط وزارتخانه این پروندهها تکمیل و ارسال میشوند.
وی اضافه کرد: اولین شاخصه در تهیه پروندههای ثبت در آثار ملی در حوزههای چهارگانه بر اساس در خطر بودن آثار و بعد گستره استانی آنها است.
وی در خصوص زمان مورد نیاز برای ثبت پرونده آثار ملی، بیان کرد: معمولاً پس از برگزاری جلسات شورای ثبت هر حوزه و پس از بررسیهای نهایی و عدم مغایرتهای بعدی بعد از سه ماه، لوحهای ثبتی آثار به استانداران ابلاغ میشود.
نظر شما